Agora

Uit onderwijsconceptenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Informatie over Agora is te vinden op:

https://www.devogids.nl/onderwijsconcepten/wat-is-agora-onderwijs/

https://www.verenigingagoraonderwijs.nl/visie/


Wat is Agora onderwijs? Agora onderwijs is een vorm van gepersonaliseerd leren. Het is volledig maatwerkonderwijs. De leervraag van de leerlingen staat centraal, hun nieuwsgierigheid is leidend. Dat betekent niet dat elk kind zelf maar kiest wat het leert. Elke leerling heeft een eigen coach die de leerling begeleidt en samen met de leerling bepaalt wat op een bepaald moment zinvol is en wat niet. Door deze individuele aanpak volgt iedereen zijn eigen leerroute. Er is dus veel vrijheid, maar zeker geen vrijblijvendheid. Aan het eind van een Agora-opleiding doe je gewoon eindexamen.

Waar komt het vandaan? Agora onderwijs is vrij recent in Nederland ontstaan. In 2013 hebben vier onderwijsvernieuwers samen het eerste visiedocument van Agora geschreven. Het waren mensen die het onderwijs écht wilden veranderen. Zij zijn de founding fathers van Agora. Een van hen is Sjef Drummen, die in Roermond schoolleider was van een VO-school. Dit werd de eerste Agora-school van Nederland. Sinds dat moment heeft de ontwikkeling van Agora een grote vlucht genomen. Inmiddels wordt het onderwijsconcept op meer scholen in Nederland toegepast. Sjef Drummen is inmiddels met pensioen, maar schreef in 2019 het boek Catharsia, waarin zich afzet tegen de gedachte dat onderwijs kennisoverdracht is.

Het woord Agora is Grieks voor plein. De oprichters zien Agora onderwijs als een leercommunicty (een plein), waar leerlingen elkaar ontmoeten en waar ze kracht, passie en mogelijkheden ontdekken. Motto van Agora is: ‘Je kan een mens niets leren, je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf’, een uitspraak van Galileo Galilei.

Kenmerken van Agora In het maatwerkonderwijs van Agora staat de leervraag van elke leerling centraal. Niet de vakken of het onderwijssysteem zijn leidend, maar de nieuwsgierigheid van het kind zelf.

Een sleutelrol is weggelegd voor de leraren, die hier coaches worden genoemd. Iedere leerling heeft een eigen coach die stimuleert, inspireert, adviseert en feedback geeft. Maar kinderen leren niet alleen, ze leren te midden en samen met anderen. Leerlingen leren door zelf onderzoek (challenges) te doen in vijf werelden:

  • wetenschappelijke wereld
  • kunstzinnige wereld
  • maatschappelijke wereld
  • sociale/ethische wereld
  • spirituele wereld

Ander kenmerk van Agora is dat ouders actief participeren. Leerlingen doen uiteindelijk een gewoon eindexamen en behalen een gewoon diploma.

Meer weten? De Agora Vereniging geeft informatie over onder meer missie en visie, de bedenkers en de deelnemende scholen (inmiddels twaalf).