Dalton scholen

Uit onderwijsconceptenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Informatie over Dalton onderwijs is te vinden op:

https://www.devogids.nl/onderwijsconcepten/wat-is-daltononderwijs/ https://scholenopdekaart.nl/basisscholen/onderwijsconcept/dalton/

Wat is daltononderwijs? Daltononderwijs is een onderwijsconcept waarin zelfstandig werken, eigen keuzes maken en samenwerken de uitgangspunten zijn. Hoe je dat moet aanpakken, leer je je snel op deze scholen, ook als je niet op een dalton-basisschool hebt gezeten.

Waar komt daltononderwijs vandaan? Daltononderwijs is genoemd naar het dorp Dalton in Amerika, waar de grondlegger van het systeem, Helen Parkhurst, in 1920 voor het eerst met dit onderwijsconcept werkte. Parkhurst wilde af van het destijds starre klassikale Amerikaanse onderwijssysteem. In haar school kregen kinderen meer vrijheid en daardoor een meer actieve leerhouding. De afgelopen 100 jaar is het dalton-onderwijsconcept uiteraard gemoderniseerd, maar de basisprincipes zijn nog hetzelfde.

Kenmerken van het dalton-onderwijsconcept Op een daltonschool mag je veel dingen zelf kiezen. Bijvoorbeeld in welke volgorde je je ‘taken’ doet en of je alleen of samen wil werken. In de specifieke daltonuren kies je zelf met welk vak je verder gaat en kun je extra uitleg vragen aan een docent. De docenten helpen je bij het plannen van je taken en het maken van keuzes. Langzaam word je steeds zelfstandiger en leer je steeds beter samenwerken. Uiteindelijk doe je een gewoon eindexamen.