Kees Boeke school: de werkplaats

Uit onderwijsconceptenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Werkplaats (Kees Boeke)

https://www.wpkeesboeke.nl/vo/schoolwijzer_1/hoe_we_werken/

https://youtu.be/ms52vPscth0


Hoe we werken

Teams en domeinen Ons schoolgebouw is verdeeld in zeven teams. In een team werken zes klassen en ongeveer twaalf medewerkers samen. Elk team heeft twee domeinen met ruimte voor instructie, stilwerken, groepswerk, opdrachten uitvoeren, enzovoorts. In elk team zitten leerlingen van twee opeenvolgende leerjaren. In de brugperiode zijn er dus drie eerste klassen en drie tweede klassen in het team. Je zit twee jaar in hetzelfde team.


Je werkt voor de meeste vakken in je eigen domein. Voor gym en de expressievakken ga je naar de sportzaal of naar een expressielokaal.

Op de Werkplaats leren we met boeken en allerlei andere materialen. Iedereen neemt zelf een laptop mee.


Lestijden en weektaken We hebben op de Werkplaats geen tussenuren. Je hebt een rooster waarin al je lessen staan. Dat rooster is in de onderbouw voor de hele klas hetzelfde. Als werker op de Werkplaats weet je altijd van tevoren wat je moet maken en leren. Je werk is ingedeeld in weektaken. Je medewerkers lichten toe wat je moet doen en geven daar uitleg over. Je leert je eigen werk indelen, daar helpen wij je bij.

Een groot deel van je weektaak kun je al op school maken, tijdens lessen in het domein. Wat je op school niet af krijgt, neem je mee naar huis. Natuurlijk wordt regelmatig bekeken hoe goed je alles geleerd hebt. Je krijgt, net als op andere scholen, testen en opdrachten die je deels thuis moet voorbereiden.

Jouw voortgang

Hier op school leer je zelf kijken naar wat je hebt bereikt en wat je nog te leren hebt. Ook ga je tussendoor bepalen wat jouw doelen zijn en hoe je daaraan kunt werken. Een paar keer per jaar bekijk je hoe het gaat. Dan kijk je naar je vakken, maar ook naar samenwerken, plannen van je werk en andere vaardigheden. Soms voer je hierover een gesprek met jouw werkgroep, of met je ouders en mentor. Doordat je naar jezelf en naar jouw aanpak kijkt, leer je jezelf steeds beter kennen! Brede ontwikkeling Brede ontwikkeling

We vinden het belangrijk dat onze werkers veel verschillende dingen leren. In de onderbouw krijg je les in een groot aantal vakken, net als op alle andere scholen in Nederland. In de bovenbouw kies je voor een vakkenpakket.

Expressievakken

Op de Werkplaats werken we met Hoofd, Hart en Handen. Daarom worden op onze school veel creatieve vakken gegeven:


Beeldende vormgeving: tekenen, schilderen, handenarbeid, film, textiel; Muziek en drama; Koken; Techniek.

Beeldende vormgeving en muziek kunnen in de bovenbouw in iedere afdeling als eindexamenvak gekozen worden. In leerjaar 1 t/m 4 staat ook het vak Dans op het programma, in projectvorm. Tijdens enkele tussenweken ga je met onze medewerker dans aan de slag. Deze workshops worden vaak afgesloten met een presentatie.

Gezonde School Je krijgt wekelijks lessen over gezond gedrag. We weten dat dit het leren bevordert, dat het goed is voor jouw gezondheid en dat het bijdraagt aan een veilige schoolomgeving. De lessen gaan over gezonde voeding, gezond bewegen, maar ook over omgaan met elkaar en werken aan je zelfvertrouwen. Extra activiteiten WP-talent

Naast alle dagelijkse lessen kun je ook een WP-talentprogramma volgen waarin allerlei cursussen worden aangeboden. In de afgelopen jaren waren dat onder andere striptekenen, flamenco, Oosterse bewegingskunst, fotografie, rappen, Spaans, levensbeschouwing, zelfverdediging voor meisjes, licht en geluid, robotica en verschillende sportactiviteiten zoals trampolinespringen en cheerleaden. Ook dans is een vast onderdeel van WP-talent. Meer over talentontwikkeling.


Zelf op het podium Elk jaar zijn er prachtige musicals in de eigen grote toneelzaal. Werkers van alle klassen en afdelingen kunnen daaraan meedoen. Onder begeleiding van een aantal medewerkers zorgen de werkers zelf voor kostuums, decors, licht en geluid, het schrijven van teksten, acteren, zang, dans en muziek. Jaarlijks wordt de bovenbouwmusical ook opgevoerd in de Stadsschouwburg van Utrecht. Naast de musicals wordt er jaarlijks een grote dansvoorstelling opgevoerd. Tijdens de Open Podia kunnen werkers zelf musiceren, dansen en acteren.

Culturele activiteiten De Werkplaats is een CultuurProfielSchool. Er worden zowel in de onderbouw als in de hogere klassen veel culturele activiteiten in en buiten de school georganiseerd. Er zijn veel mogelijkheden om voorstellingen bij te wonen (film, dans, toneel, muziek) en er worden ook door de leerlingen voorstellingen gegeven en exposities gehouden.