Kunskapskolan

Uit onderwijsconceptenwiki
Versie door Robert-Jan Simons (overleg | bijdragen) op 1 sep 2021 om 12:31 (Kunskapskolan)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Informatie over Kunskapskolan is te vinden op:

https://www.devogids.nl/onderwijsconcepten/wat-is-kunskapsskolan/Wat is Kunskapsskolan?

https://kunskapsskolan.nl/leerling/

Kunskapsskolan is een vrij nieuw onderwijsconcept voor gepersonaliseerd leren. Het is in Zweden ontwikkeld, vandaar die lastige naam. In het Zweeds betekent skolan school en kunskap kennis. Op deze scholen volg je een individueel leerplan. Het wordt ook wel maatwerkonderwijs genoemd.

Waar komt het vandaan? De allereerste kunskapsskolan-scholen zijn in het jaar 2000 in Zweden geopend. In 2014 is Kunskapsskolan Nederland opgericht, een organisatie die bestaande scholen helpt om dit onderwijsconcept in te voeren. Daar zijn inmiddels ongeveer 60 scholen in Nederland mee bezig. Die scholen passen niet allemaal het complete Zweedse concept toe. Vaak wordt slechts een aantal elementen uit het Zweedse programma gebruikt.

Kenmerken van Kunskapsskolan Middelbare school Kunskapsskolan De VO GidsOp een kunskapsskolan-school werkt iedere leerling op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo aan zijn eigen leerdoelen. De leerdoelen bepaal je samen met je leraar en ook je ouders worden daarbij betrokken. Je zit niet altijd met dezelfde leerlingen in dezelfde klas. Je volgt workshops of lezingen en werkt elke dag met je laptop aan je eigen lessen. Je hebt een vaste leraar/coach die je helpt om je werk te plannen en goed af te maken. Vakken waar je goed in bent, mag je op een hoger niveau doen. Er zijn geen tussenuren, maar je krijgt tijd om tussen de lessen door op school je werk te maken. Uiteindelijk doe je een gewoon eindexamen.

Kijk in de VO Gids 2021 op pagina 39 hoe een dag op een kunskapsskolan-school eruit ziet.