Overleg:Onderwijsconcepten

Uit onderwijsconceptenwiki
(Doorverwezen vanaf Overleg:Hoofdpagina)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding Onderwijsconcepten

Wat is nu eigenlijk goed onderwijs? Hoe zorg je dat de school een goede plek is voor jongeren om zich te ontwikkelen en te leren? Het antwoord op deze vraag is voor iedere school anders. Het hangt af van de opvattingen over jongeren, leren en organiseren van de medewerkers, leerlingen en ouders van een school. Waar staat deze school voor? Welke visie heeft de school op onderwijs? Over deze vraag is al vaak nagedacht. Dat heeft geleid tot verschillende onderwijsconcepten, die op verschillende scholen ook weer een ander karakter krijgen.

Om snel inzicht te krijgen in verschillende onderwijsconcepten zetten we een aantal onderwijsconcepten op een rij. Deze onderwijsconcepten staan naast de zogenaamde ‘historische vernieuwingsscholen’, zoals bijvoorbeeld de Vrije scholen of het Montessori onderwijs (zie ‘historische vernieuwingsscholen’). Wij beschrijven: Adaptief Onderwijs Meervoudige intelligentie Ontwikkelingsgericht onderwijs Natuurlijk leren Competentiegericht onderwijs

We leggen uit wat het concept inhoudt, hoe u er in de praktijk mee om kunt gaan, wat de relevantie is voor de onderwijspraktijk en tot slot vermelden we een aantal bronnen die u kunt raadplegen, wanneer u meer informatie wenst. De bedoeling is om op deze manier kort en krachtig inzichtelijk te maken welke onderwijsconcepten er zijn en wat de essentie ervan is.

Veel van de ‘vernieuwende’ onderwijsconcepten gaan uit van het sociaal constructivisme. Onder het kopje ‘leertheorieën’ voegen we een achtergrondartikel toe waarin kernachtig wordt uitgelegd wat het sociaal constructivisme inhoudt (zie ‘pragmatisch constructivisme’).

Wij definiëren een onderwijsconcept als een samenhangende set opvattingen over de organisatie van het onderwijs, het leren van jongeren en de bijbehorende pedagogiek en didactiek, ontstaan door reflectie op ervaringen in de praktijk en gekoppeld aan een theoretisch kader.